De wereld rondreizen én op de kosten letten

De wereld rondreizen zonder geld lijkt me geweldig, maar helaas is mij dit nog niet gelukt. Sad face. Wel let ik tijdens de lange reizen die ik maak op de kosten, om het reizen betaalbaar te houden. De afgelopen jaren heb ik de nodige tips verzameld om op de kosten te letten als je aan het reizen bent.

Rondreizen met een backpack
Ik ben gek op reizen. Of ik nu in een shabby bus zit in India of als ik me op een tropisch eiland begeef met alleen een zwembroek aan. Het maakt me allebei als een kind zo blij.

Natuurlijk besef ik me dat ik me in een soort luxe positie bevind, door het soort werk dat ik doe. Op reis doe ik de nodige inspiratie op en het leuke is dat ik het werk in principe overal doen. Zolang ik maar verbonden ben met het lokale wifi netwerk – dat is wel essentieel zeg maar. ?

Reizen laat me de wereld zien waar ik zo gek op ben. Ik ontmoet mensen vanuit verschillende culturen en leer nieuwe vrienden kennen. Doordat ik me vaak in een andere omgeving bevind, duw ik mezelf regelmatig buiten mijn comfort zone. Zoals vorig jaar, toen ik samen met Jelle door India aan het backpacken was. We stapten in een lokale bus vanaf een goor en chaotisch busplatform en belandden na 8 uur én een vertraging van 1,5 uur op onze eindbestemming. Gewoon ergens langs een weg, want ja – het is India.

Bestemming bereikt, maar niet volgens mijn Google Maps locatie. Probeer dat maar eens duidelijk te maken aan de buschauffeur. Gaat niet lukken. Uiteindelijk stapten we de bus uit met onze backpack en werden we overspoeld door een mierenhoop aan rickshaw chauffeurs – het waren er letterlijk meer dan honderd.

Het is er dus druk, bloedheet en dan begint het onderhandelen van een ‘goede’ prijs. Want is een goede prijs voor een taxirit in India? Als je een vergelijkbare rit in Nederland maakt, dan is dit bedrag natuurlijk een schijntje. Maar op reis maak je ook kosten, waar je normaal gesproken niet of minder geld aan uitgeeft (taxi, hotels, horeca – en natuurlijk massages). ?

About the Author: Freek Aerle