Nul op de meter woning – 4 stappen die je kunt zetten

Met een nul op de meter woning zorg je dat je energieverbruik zo laag mogelijk is. Daarnaast wek je deze energie het liefst zelf zo duurzaam mogelijk op. In dit artikel vind je 4 stappen die je kunt zetten naar een nul op de meter woning.

Wat is een nul op de meter woning?

Bij veel nieuwbouwprojecten hoor je de term ‘nul op de meter woning’ vaak voorbijkomen. Wat is het precies? Een nul op de meter woning houdt in dat je thuis niet meer energie verbruikt dan dat er opgewekt wordt.

Wekt je huis meer energie op dan dat er verbruikt wordt? Dan is er sprake van een nul op de meter woning. Je ontvangt geen rekening meer voor de elektriciteit en gas die je verbruikt.

Zoals gezegd wordt bij veel nieuwbouwprojecten tegenwoordig al rekening gehouden dat ze nul op de meter worden gebouwd. Voor bestaande woningen – en zeker voor de wat oudere woningen – is het alleen nog een uitdaging en vrij kostbaar om zelfvoorzienend te worden in je energiebehoeften.

Gelukkig zijn er de nodige stappen die je kunt zetten om je gas- en energierekening naar beneden te brengen. Dit zijn 4 stappen die je kunt zetten om aan de slag te gaan. ?

1. Zonnepanelen installeren

Op mijn site heb ik al vaker geschreven over het plaatsen van zonnepanelen. Een jaar of 5 geleden hebben we op ons dak 6 zonnepanelen laten plaatsen (meer ruimte was er niet) en sindsdien hebben we flink minder geld uitgegeven aan elektriciteitskosten.

Je kunt van alles vinden van zonnepanelen, maar ik ben heel blij dat we ze jaren geleden hebben laten plaatsen. Je wekt je eigen energie op, bespaart geld op de elektriciteitskosten én het is lekker duurzaam.

Op dit moment komt zo’n 93% van ons energieverbruik nog van fossiele brandstoffen – zoals kolen en gas. Door (deels) over te stappen naar zonnepanelen draag je echt bij aan een schonere wereld. You can be the change!

Leuk weetje: In de jaren dat we nog vrij veel op reis gingen, hadden we zelfs meer energie opgewekt dan dat we hadden verbruikt. En dat met maar 6 zonnepanelen. ??‍♂️

Het is dus zeker de moeite waard om een offerte op te vragen of om een gratis dakcheck te doen. Op deze manier kom je erachter hoeveel energie je kunt opwekken met zonnepanelen op jouw dak.

2. Koken op inductie

Wek je met de zonnepanelen op je dak meer energie op dan je verbruikt? Stap dan zeker over op inductie. Koken op inductie in combinatie met genoeg zonnepanelen – dat betekent dat je thuis voortaan gratis kookt.

Koken op inductie is ontzettend energie-efficiënt. Een inductiekookplaat verhit direct de bodem van de pan. Zo gaat er geen energie verloren.

Op dit moment wordt onze benedenverdieping onder handen genomen door een aannemer en vervangen we hierna ons gasfornuis voor een inductiekookplaat.

3. Je huis goed isoleren

Een goed geïsoleerd huis gaat je helpen om te besparen op de energierekening. Slecht geïsoleerde woningen kunnen tot wel 1400 euro extra per jaar aan energie kosten. Niet echt de weg vooruit om richting een nul op de meter woning te bewegen.

Eerder schreef ik dit artikel met tips om je huis goed te isoleren. Een paar dingen die je zelf kunt doen om je huis beter te isoleren:

Plaats een groendak op een plat dak of uitbouw. Een groendak verbetert de isolatie van het dak. Dat scheelt dus airco- en stookkosten. Zeker op platte daken houdt een groendak aardig wat warmte buiten in de zomer en de kou buiten in de winter.

Tochtplekken in huis aanpakken. Ga op een herfstachtige dag eens met je handen langs de randen van de voordeur en kozijnen en voel of er veel tocht doorheen komt. Voel je veel wind? Koop dan bij de bouwmarkt (of online zoals hier op bol.com) een tochtstrip en plak de tochtstrips op de plekken waar je de tocht voelt.

Isoleren van de buitenmuren. Met name de buitenmuren van oudere huizen zijn meestal niet goed geïsoleerd. Een gebruikelijker manier om een buitenmuur te isoleren, is door binnen een voorzetwand te plaatsen. Plaats tussen de voorzetwand en de buitenmuur isolatiemateriaal en je bespaart in één keer veel energie.

4. Warmte via warmtepomp en/of zonneboiler

Een nul op de meter woning is erg goed te realiseren met een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Een warmtepomp genereert warmte door dit uit natuurlijke warmtebronnen (uit de grond, grondwater en lucht) te halen. Een warmtepomp verwarmt het water door middel van aardwarmte. Kijk eens bij NIBE als je meer wilt weten over de werking van warmtepompen.

Een andere manier om je energieverbruik een halt toe te roepen is door een zonneboiler te installeren. Met een zonneboiler kun je tot ongeveer de helft besparen op je warm water energieverbruik.

Een zonneboiler plaats je op het dak en vangt zonlicht op. Dit zonlicht wordt omgezet in warmte en via een buizensysteem wordt de vloeistof in de zonneboiler doorgestuurd naar een met leidingwater gevuld voorraadvat. Hierdoor hoef je dus minder gas te verbruiken bij het verwarmen van het water – als je bijvoorbeeld onder de douchte stapt. ?

About the Author: Freek Aerle